Суспільне Медіатека готується до запуску

Суспільне Медіатека готується до запуску

5 жов. 2023

Команда Суспільного Мовлення готується до запуску бета-версії платформи унікальних архівних відео- та аудіозаписів — Суспільне Медіатека

Суспільне Медіатека — це окремий сайт, який згодом налічуватиме тисячі записів — від 1950-х років і до сьогодні. Серед них — історичні відео, як-от зустріч з Іваном Миколайчуком у кінотеатрі «Жовтень» (1965 рік), змагання зі слалому на горі Тростян (1969 рік), інтерв’ю Леоніда Каденюка чи В’ячеслава Чорновола, кадри з фабрики «Світоч» у 1965 році чи «Азовсталі» у 2003-му.

Читайте також: Підтримати й відбудувати чернігівський драмтеатр: зворушливе відео від Суспільне Чернігів на пісню «Imagine»

«Ми сподіваємося, що платформа стане корисною та цікавою для медійників, істориків, студентів, дослідників. Адже завдання, яке ми ставимо перед собою, — опублікувати відео- й аудіоматеріали, яких ви не знайдете більше ніде. Зазвичай це унікальні кадри з найрізноманітніших сфер та за доволі тривалий період. Архіви Суспільного — це неосяжні масиви даних, адже йдеться про спадок не лише центрального телебачення, а й про всі обласні телерадіокомпанії. Тому роботи в нас дуже багато, але й завзяття та віри в те, що робимо потрібну та корисну для суспільства справу, — ще більше», — каже Таїсія Турчин, керівниця проєкту з оцифрування архівних матеріалів Суспільного Мовлення.

Для зручності користувачів усі записи будуть поділені за категоріями: політика, персоналії, культура тощо. Окремий розділ присвятять архівному відео про російсько-українську війну. Йдеться саме про немонтовані матеріали, або як їх називають журналісти — «чорновики». Їх оприлюднення може стати корисним для розслідування злочинів рф на території України.

Знайти необхідні архівні записи можна буде через пошукову систему та за тегами. 

«Збереження архівних матеріалів надзвичайна складна та дорога частина нашої діяльності. Але я неймовірно пишаюсь, що завдяки допомозі Євросоюзу ми розпочинаємо цей амбітний проєкт. Сподіваюсь, що вже в цьому році ми зможемо поділитися перлинами наших сховищ», — каже Юрій Бойчук, технічний директор Суспільного Мовлення.

Для перегляду матеріалів користувачам платформи необхідно буде авторизуватися. Авторські права на всі архіви належать Суспільному. 

Запустити бета-версію сайту Суспільне Медіатека планують до кінця 2023 року. Наразі над наповненням платформи працюють декілька редакторів, які сортують, описують і вивантажують кожен запис. З відкриттям доступу для всіх користувачів команда Суспільного запросить разом тестувати платформу — залишаючи пропозиції щодо найцікавішого контенту через форму зворотного зв’язку. 

Нагадаємо, Суспільне та Львівське комунальне підприємство «Львівське радіо» спільно оцифровують аналогові радіозаписи. 

Загалом, Суспільне Мовлення в межах проєкту планує оцифрувати сотні тисяч годин власних архівних матеріалів, де задокументовані події, які несуть історичну цінність у становленні незалежності України, та побудує хаб Академії Суспільного Мовлення у Львові для доступу до них через створення VOD-платформи.

* Проєкт співпраці Суспільного Мовлення та Європейського Союзу в особі Європейської комісії «Капіталізація аудіовізуальних архівів НСТУ для залучення громадськості в Україні» триватиме три роки й три місяці — із 2021 до початку 2025-го.

Проєкт виконується за фінансової допомоги Європейського Союзу. Зміст документів та матеріалів в рамках цього проєкту є виключною відповідальністю АТ «НСТУ», і ні за яких обставин не може розглядатися як такий, що відображає позицію Європейського Союзу.