Авторське право для журналістів: тренінг на Суспільному Закарпаття

Авторське право для журналістів: тренінг на Суспільному Закарпаття

6 лис. 2018

2 листопада команді Суспільного в Ужгороді розповіли про захист авторського права у сфері ЗМІ. Лекцію-тренінг про авторські права для колективу філії провів кандидат юридичних наук, доцент Степан Литвин.

Журналісти Суспільного запитали спікера про те, як діяти, коли хтось публікує чужий матеріал, не посилаючись на автора, а інколи ще й додає власні судження. Степан Литвин розповів, що із таким необхідно звертатися до суду. "За рішенням суду, винуватці можуть виплатити компенсацію автору в розмірі від 10 до 50000 мінімальних заробітних плат", – розповів лектор.

Якщо плагіат опублікував анонімний інтернет-ресурс, то Степан Литвин наголосив: в Україні працює кіберполіція, яка може знайти тих, хто оприлюднив будь-який матеріал.

Коли ідея захищається авторським правом? "Якщо ідея, до прикладу, програми, тільки усно обговорена, то вона не може бути захищена, і відповідальності за використання цієї ідеї ніхто не понесе. Якщо ж уже є написаний сценарій і творча група приступила до втілення ідеї, тоді на неї вже розповсюджується право інтелектуальної власності", – каже Степан Литвин.

Загалом, у Закарпатській філії Суспільного діє відкритий громадський простір: там регулярно проводять лекції, воркшопи та екскурсії.

"Оскільки недофінансування Суспільного мовлення в Україні не дозволяє заохочувати нашу команду матеріально, то ми намагаємося постійно проводити тренінги для працівників. Щоразу готуємо цікаву тему, яка була б корисна та мала практичне застосування у роботі. А опісля тренінгу чи лекції проводимо анонімне опитування, де учасники оцінюють захід. Загальна оцінка тренінгу про авторське право – 4,8 бала із 5-ти", – каже менеджер Закарпатської філії Суспільного Мирослав Поляковський.

Опісля тренінгу відбулася зустріч з начальником управління пенсійного забезпечення ГУ Пенсійного фонду в Закарпатській області Вікторією Поляковською. Вона вчергове підтвердила, філія ПАТ "НСТУ" "Закарпатська регіональна дирекція" працює виключно у правовому полі, а всі її працівники отримують повний соціальний пакет.