Команда Суспільного Закарпаття гуртом написала диктант єдності

Команда Суспільного Закарпаття гуртом написала диктант єдності

9 лис. 2018

Закарпатська філія Суспільного (телеканал «Тиса-1», радіо “Ужгород” та “Тиса FM”) долучилася до щорічної всеукраїнської акції Українського радіо із написання диктанту національної єдності.

45818895_420878061777966_4019813330033049600_n (1)

Хто не встиг чи не зміг написати диктант у режимі прямого ефіру, може ще зробити це: записи трансляцій доступні на сторінках Суспільного у кожній області. Оригінали чи скан-копії можна надсилати ще впродовж 24-ох годин після завершення акції, тобто до 12:00 год 10 листопада: поштова адреса — Українське радіо, Хрещатик, 26, Київ, 01001, електронна — rd@nrcu.gov.ua.

Працівники Закарпатської філії Суспільного підтримали акцію, яку організували колеги,  гуртом написали диктант у ньюзрумі філії.

45825716_1953987688227987_1994255832107188224_n

«Оскільки робота пов’язана з грамотною вимовою слів, тому не завжди звертаю увагу на пунктуацію. Писав, аби пересвідчитись, що не втратив навички грамотного письма. Як на мене, диктант важким не був, оскільки якісно було зачитано текст, — розповідає редактор програм радіо Антон Штурмаревич, який вперше долучився до цієї акції. — У відсутності орфографічних помилок впевнений, а ось щодо пунктуації виникають сумніви. Однозначно, враження тільки позитивні. Відчув себе знову студентом. Тепер писатиму такі диктанти регулярно».

Ведуча ранкового проекту на телеканалі “Тиса-1” Ірина Олаг писала диктант єдності вже втретє. «Хотіла перевірити знання з мовознавства, а також обмінятися досвідом та хорошим настроєм з колегами. Цього року диктант був непростим, але Олександр Авраменко зрозуміло його зачитав, що допомогло мені, сподіваюсь, добре його написати», — каже Ірина Олаг.

Продюсерка новин на Суспільному Закарпаття Вероніка Мороз вперше написала радіодиктант ще будучи школяркою. Минулоріч готувала інформаційний сюжет про цю акцію і долучилася до неї разом з учнями однієї зі шкіл Ужгорода.  «Цьогоріч писала на роботі і це було просто неймовірно. Вважаю, що диктант без жодної помилки — не головне. Найкрутіше в цій події  — антураж. Ми зібрались із колегами не тільки з редакції новин, а й з ранкового шоу та радіо. На ті двадцять хвилин знову відчули себе учнями за шкільними партами, а пан Авраменко — став учителем”, — каже Вероніка Мороз.

“Спільне написання диктанту  — це не лише змога перевірити свій мовний рівень, а й провести хороший тімбілдінг:  як окремої команди, так і всієї країни. Власне, одна з місій Суспільного — зробити Україну командою. Тож, не дивно, що саме таку акцію організовує наш мовник. Закарпатська філія написала диктант гуртом і з радістю — каже продюсер Закарпатської філії Суспільного Євген Тичина.

Трансляція диктанту велася і на школи Ужгорода. Перед початком зачитування тексту, в студії радіо “Тиса FM” був директор Ужгородської спеціалізованої школи № 5 з поглибленим вивченням іноземних мов Петро Кіндюх. Керівник навчального закладу розповів про освіту на Закарпатті, як учні готувалися до написання диктанту та чому важливо грамотно володіти державною мовою.

Нагадаємо, 9 листопада в Україні відзначають День української писемності та мови. Вже 18-ий рік поспіль Українське радіо транслює цього дня диктант, до написання якого долучаються десятки тисяч людей не лише в Україні, а й за кордоном.