#Звіти_наживо: на що йдуть кошти платників податків Ужгорода

#Звіти_наживо: на що йдуть кошти платників податків Ужгорода

27 лис. 2018

Про бюджет міста Ужгород в теле- та радіоефірі філії Суспільного UA: ЗАКАРПАТТЯ, яка мовить під логотипами “Тиса-1”, радіо “Ужгород” та “Тиса FM”, розповіла Леся Гах, директорка департаменту фінансів Ужгородської міської ради.

Як повідомила посадовиця, доходи бюджету Ужгорода затверджено у сумі 1,44 млрд грн. З них 1,38 млрд — загальний фонд, 63 млн – спеціальний.

“Понад 500 мільйонів — це кошти з податків фізичних осіб і ця частка є бюджетоутворююча, — зазначила Леся Гах. — Добре, коли ми податкоспроможні, маємо “живі гроші” та незалежні від держави та самі себе утримуємо. Але коофіцієнт податкоспроможності падає. Якщо проаналізувати дані, то колись субвенції (із держбюджету — Авт.) у нас складали 25%, а зараз — більше 50%”.

Видатки Ужгорода у 2018 році становлять 1, 52 млрд грн.
На що витрачаються ці кошти? Під час #Звітів_наживо ведуча проекту Ольга Блонська озвучила цю інформацію:

– 527 млн грн (36,4%) на освіту;
– 324 млн грн (22,4%) на соціальний захист
– 235 млн грн (15,4%) на охорону здоров’я
– 156 млн грн (10,2%) на економічну діяльність
– 128 млн грн на держуправління
– 78 млн грн (5,1%) на житлово-комунальне господарство
– 73 млн грн (4,8%) на все інше.

Також у #Звітах_наживо йшлося про те, як вплинули децентралізаційні процеси на економіку міста. Леся Гах розповіла про реверсні дотації. “З бюджету міста держава вилучили цього року 53 млн грн реверсної дотації. [...] Шляхом перерозподілу з державного бюджету за рахунок цих коштів згодом нам надають субвенції”, - каже директорка департаменту фінансів Ужгородської міської ради.

Експертка у студії економістка Тетяна Бутурлакіна зазначила, що “найголовнішою проблемою децентралізації і її, на даний момент, неефективності є те, що зараз відбувається децентралізація повноважень, а фінансової автономії, по суті, немає і низка питань, які лежать в основі будь-якої громади чи регіону, — не вирішуються”.

Як було зазначено у програмі, видатки на соціальний захист склали 324 млн грн. З цієї суми більше 20 мільйонів — це компенсації витрат перевізникам за перевезення пільгових категорій населення.

Більше інформації про бюджет Ужгорода у повній програмі #Звіти_наживо тут.