На Закарпатті від початку року 87 дітей зазнали насильства

13:16, 3 чер. 2019
 
На Закарпатті від початку року 87 дітей зазнали насильства

Про це поінформувала в ефірі телепроекту “Тема дня” на UA: ЗАКАРПАТТЯ начальниця Служби у справах дітей Закарпатської ОДА Світлана Якімеліна.

“На початку 2018-го року в області було 42 дитини, які постраждали від насильства, зараз таких дітей87, ба більше: значна кількість дітей зазнали насильства у власних сім’ях, — розповіла Світлана Якімеліна. — Якщо раніше кривдника дитини карали адміністративно, то зараз за цекримінальна відповідальність”.

Про порушення прав дитини на Закарпатті на базі моніторингових візитів, які здійснюють в області, розповіла Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Діана Швардак: «Найчастіше були виявлені такі конституційні порушення прав дитинипорушення права на медичне обслуговування, порушення права на достатній життєвий рівень, що включає в себе достатнє харчування, порушення прав дитини на збереження індивідуальності. Також немає створених умов для дітей з особливими освітніми потребами. Найчастіше, що ми зустрічаємо під час моніторингових візитів у інтернатах,це виховання у неналежно створених умовах для забезпечення зв’язку із зовнішніх середовищем та можливістю інформувати про порушення прав. Недавно відбувся моніторинговий візит до комунального закладу Берегівського ліцею імені Есе Томаша, результат його є вкрай негативний. Тому що в цьому інтернатному закладі були виявлені порушення прав дітей, всі які можна перерахувати».

На Закарпатті близько 750 дітей-сиріт та 2152 дитини позбавлених батьківського піклування. “Враховуючи те, що в нашій області чимало багатодітних сімей, то відразу набувають статусу діти з родини де по 5-10 дітей,каже начальниця Служби у справах дітей Закарпатської ОДА.Також ми отримали нову категорію дітей, якими зараз буде опікуватися державаце діти, які постраждали внаслідок воєнного конфлікту на Сході. На сьогодні маємо 22 дитини, які отримали такий статус”.

За словами начальниці Служби у справах дітей Закарпатської ОДА Світлани Якімеліни, другий рік поспіль з державного бюджету виділяють кошти на придбання житла для сиріт. “У  2018-му році 31 дитина-сирота віком від 16 до 23 років отримала в приватну власність житло. Цьогоріч на квартирному обліку стоїть 140-150 дітей віком від 16-23 років, і вони мають право претендувати на житло»,зазначила чиновниця.

Більше інформації у відео за посиланням за 31 травня: https://www.youtube.com/watch?v=rHFNsvrm78k.