Три фотозони в рамках проєкту "Давні традиції в новому форматі" презентували на Міжгірщині

12:11, 18 лис. 2019
 
Три фотозони в рамках проєкту

Три фотозони – «Міжгірський віл», «Долоня бокораша» та «Ліс трембіт» – презентували у Міжгірському районі. Проєкт «Давні традиції в новому форматі» створили за програмою «Малі міста – великі враження» від Міністерства культури України. Про це розповів директор Агенства регіонального розвитку Закарпатської обласної ради Михайло Данканич. За його словами, на встановлення цих трьох фотозон наша область виграла грант.

Фотозону «Міжгірський віл» розташували  при в’їзді у селище Міжгір’я.  Віл – один із  символів Міжгір’я, розповів його голова Віталій Цімбота.  За його словами, раніше віл був   у кожній міжгірській сім’ї.

ВІТАЛІЙ ЦІМБОТА, міжгірський селищний голова

- Не тільки наші межирічани, а в першу чергу туристи, які відвідують Міжгірщину, зможуть ознайомитися трохи з нашою історією та з нашою культурною спадщиною.

Vil – з таким хештегом можна викласти фотографію з міжгірським волом у соціальні мережі.

ЕВЕЛІНА ГУРНИЦЬКА, приїхала на відкриття фотозони «Міжгірський віл»

- Це зараз в тренді, виставляєш цього ж вола з хештегом в соцмережі і вже популяризуєш Міжгір’я, ідея дуже класна, тому що люди люблять фотографуватися, навіть сьогодні видно, як люди фотографуються виставляють все в фейсбук, інстаграм.

«Долоня  Бокораша» – таку фотозону встановили на Синевирському перевалі.  Бокораші – це міцні чоловіки, які сплавлялись по річках на плотах, розповіла мешканка села Синевир Христина Габрин.

ХРИСТИНА ГАБРИН, мешканка с.Синевир

- Це  пов’язано з тим, що давно було, при давніх часах, це не при  моїй тямці,  було таке що деревину ліщиною прошивали і коли була велика вода і її сплавляли, бо тоді не було транспорту, а сплавляли водою. Я дуже рада, що таким людям у яких були дуже сильні руки зробили пам’ятник. 

Як виникла ідея створити фотозону «Долоня Бокораша»,  розповів директор регіонального розвитку Закарпатської облради  Михайло Данканич.

МИХАЙЛО ДАНКАНИЧ, директор Агенства регіонального розвитку Закарпатської облради

- Село Синевир, Синевирська поляна, де було н6айбільше бокорашів, де вони жили працювали, тому для цієї місцини ми і придумали цей арт-об’єкт, треба показати їхню силу, їхню могутність, ну поставити, буде другий арнольд, і придумали що класно буде якщо це буде велика така долоня, вона буде пошарпана і зможе показати наскільки це були сильні люди.

У селі Колочава встановили фотозону «Ліс трембіт».

ФЕДІР БЕЦА, мешканець с.Колочава

- В давнину трембіту виготовляли із смереки, і найголосніша та в яку влучила блискавка. У неї була різна мелодія, якщо похорон одна мелодія, якщо свадьба, то інша. Телефонів тоді не було як тепер. У горах пастухи вівців випасали і вони перегукувалися. Якщо треба доїти вівців - взяв затримбітав.

Про створення фотозони «Ліс трембіт» авторка ідеї Наталія Радівілова каже так:

НАТАЛІЯ РАДІВІЛОВА, авторка ідеї

- Ми хотіли зробити таким чином щоб показати, що Колочава це село трембіт, і щоб це було цікаво молодому поколінню. Тобто показати це у сучасній обгортці.

Мета проєкту «Давні традиції в новому форматі» - привабити  туристів до Міжгірського району, розповіла  начальниця управління туризму та курортів Закарпатської облдержадміністрації Любов Когуч.

ЛЮБОВ КОГУЧ, начальниця управління туризму та курортів Закарпатської ОДА

- Свого роду це може бути започаткування нового туристичного маршруту, який має всі шанси бути продовжений в інших населених пунктах або містах, містечках.

З хештегами Vil, BokoRUSH, TremBITA можна викласти фотографії у соціальні мережі з трьох фотозон  Міжгірського району.